Pieczony pstrąg z cytryną i ziołami, idealny dla 4 osób . Wykorzystamy w nim Przyprawę do Ryb dostępną w sklepie.
Składniki:
4 świeże pstrągi (po około 300 g każdy), oczyszczone
2 łyżki Przyprawy do Ryb
2 cytryny: jedna pokrojona w plasterki, z drugiej wyciśnięty sok
4 gałązki świeżego tymianku
4 gałązki świeżego rozmarynu
4 ząbki czosnku, przekrojone na pół
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ryb: Opłucz pstrągi pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem oraz Przyprawą do Ryb.
Nadziewanie: Do wnętrza każdego pstrąga włóż po 2 plasterki cytryny, pół ząbka czosnku, gałązce tymianku i rozmarynu.
Marynata: W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Posmaruj nią pstrągi z zewnątrz.
Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż pstrągi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 minut, aż skórka stanie się złocista, a mięso łatwo będzie odchodzić od ości.
Podanie: Podawaj na gorąco, udekorowane świeżymi ziołami i plasterkami cytryny. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub sałatką z rukoli