Pieprz czarny mielony – 1kg
49,00 zł z VAT
Pieprz czarny mielony dodaje ziemistego kopa i ostry aromat, gdy jest dodawany do zup i gulaszu, posypywany na omlety lub nacierany na mięso, aby doprawić je przed gotowaniem. Czarny pieprz jest również niezbędny dla piekarzy i pojawia się w przepisach na herbatniki, chleby, ciasta i ciasteczka. Aromat tego kulinarnego must-have powinien przyprawić Cię o mrowienie w nosie i zainspirować do nowych, niezbadanych dotąd zastosowań tego “ukrytego w zasięgu wzroku” smaku.
Koszt dostawy:
ORLEN Paczka: 6,15 zł z VAT
Gdy wartość koszyka osiągnie minimum 150 zł wysyłamy towar ZA DARMO za pomocą ORLEN Paczka.
Kilka słów o pieprzu
Pieprz czarny jest nadal najczęściej sprzedawaną przyprawą na świecie którą znajdziesz praktycznie w każdym sklepie. Jest podstawą w produkcji żywności i w domowych kuchniach. Popularnością kulinarną ustępuje jedynie siostrzanej przyprawie – soli. Pieprz zawdzięcza swój status charakterystycznemu smakowi, aromatowi i wszechstronności. Pieprz czarny ożywia niemal każdą potrawę. Ponieważ dobrze łączy się z innymi przyprawami, jest często spotykany w mieszankach, także w przyprawach do drobiu, proszkach curry, mieszankach do kiełbas, a nawet niektórych mieszankach przypraw do ciasta dyniowego.
Zastosowanie
Podczas gdy inne przyprawy schowane są w ciemnych szafkach, czarny pieprz dumnie stoi w shakerach i młynkach na kuchennym blacie lub – najświętszym z świętych miejsc – na stole jadalnym w prawie każdym domu i restauracji. Jest to jedyna przyprawa, która znajduje się w prawie każdym daniu.
Głównym składnikiem aktywnym w ziarnach czarnego pieprzu jest piperyna, która jest źródłem charakterystycznego ciepła czarnego pieprzu. Poza ciepłem, czarny pieprz posiada złożony profil smakowy z sosnowymi, cytrusowymi nutami. Dodając więcej czarnego pieprzu do potrawy, ciepło piperyny staje się w końcu głównym smakiem. Aby wzmocnić złożoność czarnego pieprzu, użyj innych przypraw i ziół, które równoważą i uzupełniają nieodłączne smaki czarnego pieprzu. Rozmaryn dodaje nuty sosny, kardamon i kolendra – nutę cytrusów, jagody jałowca – drzewną charakterystykę, a nasiona anyżu – subtelną słodycz. Zastosowanie tych przypraw i ziół w harmonii z czarnym pieprzem wzmacnia i równoważy proste aspekty pieprzu.
Smak pieprzu
Pieprz czarny mielony z pewnością dodaje ziemistego kopa i ostry aromat, gdy dodajesz go do zup i gulaszu, posypujesz nim omlety lub nacierasz mięso, aby doprawić je przed gotowaniem. Czarny pieprz jest również niezbędny dla piekarzy i pojawia się w przepisach na herbatniki, chleby, ciasta i ciasteczka. Aromat tego kulinarnego must-have powinien przyprawić Cię o mrowienie w nosie i zainspirować do nowych, niezbadanych dotąd zastosowań.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać : seler, gorczycę, soję, sezam, gluten.
Składniki używamy na terenie zakładu produkcyjnego.
Waga | 1000 g |
---|
Opinie klientów
Opinie
Produkt nie został jeszcze oceniony.
Oceń Produkt