Koperek Liść – 100g
7,50 zł z VAT
Koperek to aromatyczna przyprawa, stosowana powszechnie, dodawany do sałatek, ziemniaków, jaj, serów twarogowych, zup, raków, krabów, ryb i owoców morza. Używany do przyprawiania sosów, majonezów, octu ziołowego, masła ziołowego lub dekorowania potraw.
Koszt dostawy:
ORLEN Paczka: 6,15 zł z VAT
Gdy wartość koszyka osiągnie minimum 150 zł wysyłamy towar ZA DARMO za pomocą ORLEN Paczka.
W Europie i Azji koperek od dawna był podstawowym ziołem, a w krajach skandynawskich kojarzony był z owocami morza.
Cienkie, pierzaste, zielone liście stają się aromatycznym zielem zwanym koperkiem, a owalne, płaskie nasiona ostrzejszą przyprawą, zwaną nasionami kopru. Koperek jest łatwy do uprawy w domu, w ogrodzie lub w pojemnikach. Gdy pojawią się jadalne białe lub żółte kwiaty, roślina przestaje produkować liściaste liście.
Pochodzenie kopru
Koperek, znany pod nazwą Anethum graveolens, należy do tej samej rodziny co pietruszka i seler, choć jest jedynym gatunkiem w swoim rodzaju. Występuje we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i w zachodniej Azji. Słowo koper pochodzi od staronordyjskiego słowa dylla, oznaczającego ukojenie lub uspokojenie. Jego początki pisemne sięgają około 3000 r. p.n.e., kiedy to pojawił się w egipskich tekstach medycznych.
W I wieku w Rzymie ziele kopru było uważane za symbol szczęścia. Starożytni Egipcjanie używali go do odstraszania czarownic i jako afrodyzjak. Dla Greków koper oznaczał bogactwo. W wielu kulturach uprawiano go ze względu na właściwości lecznicze, zwłaszcza na jego zdolność do łagodzenia dolegliwości żołądkowych. Wzmianka o nim znajduje się nawet w Biblii. Purytanie i kwakrzy dawali swoim dzieciom nasiona kopru do żucia podczas pobytu w kościele jako środek hamujący apetyt. Współczesna mądrość przypisuje nasionom kopru rolę odświeżacza oddechu i środka antybakteryjnego, a ponadto uważa się, że stymulują one produkcję mleka u kobiet karmiących piersią i łagodzą kolkę.
Zastosowania ziela kopru
Smak ziela kopru przypomina lukrecjowy smak łagodnego kminku lub kopru włoskiego. Dodaj świeże ziele kopru pod koniec gotowania, aby zachować jego smak i kolor. Nasiona kopru można rozgnieść, zmielić lub dodać w całości na wcześniejszym etapie, ponieważ ciepło wydobywa ich smak. Smak świeżego ziela kopru nie przenosi się na suszone zioło, choć jest ono dostępne w supermarketach w działach z przyprawami.
Poza zastosowaniem jako przyprawa do marynowania, ziele kopru ma naturalne powinowactwo do cukinii i letnich kabaczków, szparagów i szpinaku. Stanowi dodatek do ryb zimnowodnych, takich jak śledź i łosoś, a także pojawia się w przepisach na barszcz. Nadaje niepowtarzalny smak mieszankom sałat ziołowych i często pojawia się w tzatziki, między innymi w klasycznych greckich potrawach.
Waga | 100 g |
---|---|
Wymiary | 23 × 13 × 3 cm |
Opinie klientów
Opinie
Produkt nie został jeszcze oceniony.
Oceń Produkt